Spotkanie autorskie z panią Krystyną Gierszewską.

15 kwietnia 2019 r. odbyło się w Iwicznie spotkanie autorskie z panią Krystyną Gierszewską. Na spotkanie przybyły panie z Iwiczna i okolic. Wspólnie przygotowaliśmy buraczane tosty w panierce, śledzie w sosie pomidorowym, bułeczki zajączki i przepyszne ciasteczka ule.

Buraczane tosty w panierce:
1 burak podłużny
6 plastrów szynki drobiowej
6 plastrów żółtego sera
3 jaja
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
sól
Buraka ugotować, obrać i pokroić na 5 mm plastry (otrzymamy 30 plastrów). Plastry buraka lekko posolić. Z szynki i sera wyciąć po 15 krążków o takiej samej średnicy jak plastry buraka. Ułożyć 15 tostów: pomiędzy dwa plastry buraka włożyć plaster sera i plaster szynki. Każdego tosta panierować w jaju i bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Udekorować i podawać na gorąco lub na zimno.

Bułeczki zajączki:
½ kg mąki pszennej + do zagniatania
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
10 dag masła
3 małe jaja 1 jajo do smarowania
5 dag drożdży
szczypta soli
kilkanaście ziarenek ziela angielskiego

Ule

Ciasto na ule:
20 dag mielonych orzechów
20 dag cukru pudru
1 białko
Wszystko dobrze utrzeć.

Krem do wypełnienia uli:
½ kostki masła
15 dag cukru pudru
3 żółtka
2 kieliszki spirytusu
Wszystko dobrze utrzeć.

Ponadto: 1 wafelek typu „andrut”
Z wafla wyciąć kółka (około 20 szt.) o średnicy 3,5 cm.

Specjalną foremkę do uli kolejno wyklejać ciastem na ule. Następnie wypełnić kremem i przykryć kółkiem z andruta. Otworzyć foremkę i wyjąć ula. Czynność tą powtarzać do wyczerpania się składników. Otrzymamy ok. 20 ciasteczek – uli. Czubek ula można dowolnie dekorować np. kremem czekoladowym.