Spotkanie autorskie z Panią Krystyną Gierszewską pt.:Kuchnia Kociewska 2016

rsz_1plakat_gierszewska_kuchnia_kociewska

W poniedziałkowy wieczór 26 września 2016r. odbyło się kolejne spotkanie autorskie z Panią Krystyną Gierszewską pn. Kuchnia Kociewska – pory roku na talerzu

Na spotkanie przybyły gospodynie młodsze i starsze, oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu naszej Gminy (Iwiczno, Kaliska i Piece). Spotkanie miało na celu poznanie kolejnych przepisów kuchni kociewskiej, które nam przybliżyła autorka książek kulinarnych pani Krystyna Gierszewska.

Panie uzgodniły z Panią Krystyną Gierszewską, że tym razem wspólnie przygotują Golonkę po kociewsku według przepisu pochodzącego z jednej z książek jej autorstwa.

Po krótkim przedstawieniu przepisu, uczestniczki spotkania, pod bacznym okiem Pani Krystyny przygotowały golonko w kapuście, aby zdążyło się ugotować. Po zakończonej pracy oczywiście przeprowadzono degustację, na którą przybył także Pan Sołtys Franciszek Szandrach.

Aby spotkanie przy kawie, czy herbacie można było uświetnić słodkim poczęstunkiem, Pani Gierszewska przedstawiła nam propozycję na słodkie placuszki z jabłkami.  Że w naszym rejonie jabłek jest dostatek, to przygotowaliśmy szybki słodki poczęstunek na chłodne jesienne wieczory.

Ponadto uczyłyśmy się robić świąteczne marcepanowe kartofelki.

Wszystkie panie były bardzo zadowolone ze spotkania, ponieważ był to bardzo miło spędzony czas.

Spotkanie z Panią Krystyną Gierszewską pt. „Kuchnia Kociewska” zrealizowano, jako kolejny wskaźnik rezultatu do projektu „Remont pomieszczeń Izby Izydora Gulgowskiego”!

Sp.: J.Sz.

 

Warsztaty kulinarne – Iwiczno  dnia 26.09.2016 r.

Kartofelki II                                                                                                                                                                               10 dag masła, ½ szklanki wody, ¾ szklanki mąki, 1 olejek migdałowy, około 1 kg cukru-pudru, 2 łyżki kakao

Do garnka z wodą dodać masło i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i tłuczkiem wymieszać. Masę wyłożyć na stół i lekko przestudzić. Wysypać cukier-puder i zagniatać. Na koniec wgnieść olejek migdałowy. Formować małe kuleczki i obtaczać w kakao.

Placuszki z jabłkami                                                                                                                                                                 5 jabłek, 2 szklanki mąki, 2 jaja, ¾  szklanki mleka, ½  szklanki wody, 1/3  szklanki oleju, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, olej do smażenia, 2 łyżki cukru-pudru do posypania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mikserem połączyć składniki ciasta, dodać potarte jabłka i wymieszać łyżką. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką stołową kłaść ciasto na placuszki. Smażyć rumieniąc z oby stron. Wyjmować na talerz i oprószyć cukrem-pudrem.

Golonka po kociewsku                                                                                                                                                        1 golonka wieprzowa, 2 kg kiszonej kapusty, 2 dag suszonych grzybów, 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego, 5 łyżek kaszy jęczmiennej, sól

Kapustę, golonkę, grzyby i przyprawy włożyć do garnka, osolić, zalać wodą (2 l) i gotować około 2 i ½  godziny. Następnie wsypać kaszę jęczmienną i gotować jeszcze  ½  godz. Golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć kapustą z kaszą i udekorować.